marți, 2 februarie 2021

De ce sesiunile de internship sunt benefice atât pentru angajator cât și pentru candidați

 

Articol resurse umane - De ce sesiunile de internship sunt benefice atât pentru angajator cât și pentru candidați

Există posturi în care stagiile de practică nu sunt posibile din cauza accesului la informații confidențiale și a restricțiilor de la clienți. Dar există și poziții în care acești stagiari oferă o mână de ajutor imensă. Voi oferi exemplul ultimei mele companii, o multinațională în domeniul IT. Internilor nu li se permitea accesul la funcții standard de agenți servicii clienți, deoarece ar fi intrat în contact cu aplicații și informații confidențiale despre clienți. În departamentul de resurse umane însă, unde gestionam sute de CV-uri săptămânal, prezența acestora era mai mult decât binevenită.

Departamentul nostru de resurse umane avea 3 angajați. O dată sau de două ori pe an publicam online un anunț pentru o poziție neplătită de stagiar în resurse umane, o sesiune de internship cum era denumită. Adunam CV-uri, organizam un interviu telefonic pentru a verifica abilitățile lingvistice și motivația, apoi un interviu față în față. Rezultatul era o situație câștig-câștig.

Persoana selectată lucra alături de noi 2-4 ore pe zi timp de aproximativ 2 luni și era implicată în aproape toate procesele de resurse umane, cu excepția celor confidențiale. Sorta CV-urile, actualiza baza de date, participa cu noi la întâlniri și prezentări, participa la interviuri, efectua interviuri telefonice pe cont propriu după un timp, gestiona documentele, se întâlnea alături de noi cu angajații, cunoaștea pe toată lumea și era tratată ca membru al departamentului nostru. După 2 luni, învăța atât de multe, încât putea să aplice și să fie selectată pentru o poziție de resurse umane fără nici o dificultate.

Volumul nostru de muncă era atât de mare încât nu cruțam niciun moment din timpul acestor norocoși stagiari. Aceștia erau selectați pentru această poziție în funcție de competențe și gradul de motivație și până la sfârșitul celor 2 luni deveneau complet productivi. Una dintre domnișoarele selectate a fost angajată în cele din urmă cu jumătate de normă în biroul nostru și o alta a obținut un post cu normă întreagă în resurse umane într-o altă multinațională - acesta a fost nivelul de cunoștințe pe care l-au dobândit. De asemenea, au fost obișnuite cu ritmul rapid și cu cerințele stricte ale unei multinaționale.

Pentru noi erau o gură mare de aer proaspăt - sute de CV-uri, ore întregi de lucru în baza de date în Excel, tone de acte, zeci de interviuri, acceptam ajutorul cu bucurie. Și gratuit, deoarece din păcate nu aveam buget pentru un nou angajat în echipă.

Deci, dragi manageri, dați o șansă stagiarilor. Nu veți regreta.


Versiune video:


https://youtu.be/Kvh7ZB2Skx8

O zi cu bucurie,

Geo

............................................................................

Cursuri:

Domeniul resurselor umane pentru începători

https://www.udemy.com/course/domeniul-resurselor-umane-pentru-incepatori/?referralCode=4F2B0B2915F9052BA182


Curs resurse umane - Recrutarea și selecția de personal

https://www.udemy.com/course/recrutarea-si-selectia-de-personal/?referralCode=B0363CC8D5A4698683A7


Curs resurse umane - Măsurarea gradului de motivare a angajaților

https://www.udemy.com/course/masurarea-gradului-de-motivare-a-angajatilor/?referralCode=306C6C480147DF8C53AF


Curs resurse umane - Motivarea non-financiară a angajaților

https://www.udemy.com/course/motivarea-non-financiara-a-angajatilor/?referralCode=D4B743F65FC0ADFDBA41


Curs online - Atribuțiile unui manager de resurse umane

https://www.udemy.com/course/curs-online-atributiile-unui-manager-de-resurse-umane/?referralCode=8074095C32F3172D8C24


Abilități de lucru pe calculator pentru femei 50+ ani

https://www.udemy.com/course/abilitati-de-lucru-pe-calculator-pentru-femei-50-ani/?referralCode=8CCDB6D621D8FCC09B93