vineri, 26 februarie 2021

Ce ar trebui să scrie în CV un candidat cu vârsta de peste 45-50 de ani pentru a fi chemat la interviu?

 

Articol #resurseumane - Ce ar trebui să scrie în CV un candidat cu vârsta de peste 45-50 de ani pentru a fi chemat la interviu

În mod evident, aplicați numai la acele poziții unde aveți competențele solicitate. Sau măcar o parte dintre cele mai importante. Nu aplicați niciodată fără să aveți habar de cerințele poziției, altfel nu contează ce scrieți în CV pentru ca oricum competențele vor fi testate și veți fi respinși.

Ce doresc eu să evidențiez în acest articol este – ce să scrie sau să nu scrie în CV o persoană de vârstă medie, FAȚĂ DE CANDIDAȚII MAI TINERI, pentru a atrage atenția și pentru a-și asigura invitația la un interviu sau sesiune de testare. Iată pe ce puteți miza:

1.    Aveți experiență – citiți cu atenție anunțul, adaptați CV-ul la acesta și detaliați cât de mult posibil elementele din anunțul de angajare. Amintiți bineînțeles și de ceea ce știți în plus, dar bazați-vă pe anunț. Este esențial. Puteți să respectați structura anunțului pentru a arăta atenție la detalii. Luați elementele de acolo și scrieți cum vă pliați pe fiecare, apoi dați celelalte detalii din cariera dvs. CV-ul Europass nu este neapărat standardul în domeniu. Vă puteți adapta la situație. Ideea este ca recrutorul care citește să observe imediat detaliile din anunțul său.

2.    Nu scrieți neapărat vârsta în CV – nu este obligatoriu. Vârsta este un element discriminatoriu pe care multe companii îl utilizează în procesul de selecție, deși nu este legal. Nu îl veți găsi specificat în anunț, dar se va utiliza. Vreți să aveți o șansă la o discuție? Mai bine nu scrieți dacă acest detaliu nu vă avantajează.

3.    Mizați mult pe acele abilități pe care firma le caută și care se dobândesc odată cu vârsta și bineînțeles evidențiați-le în CV (fiind pregătiți totodată să vorbiți despre ele și să dați exemple în timpul unui eventual interviu): răbdare, înțelepciune, diplomație, chibzuință, încredere în sine, abilități de comunicare adaptate la nivelul interlocutorului, rezistență la stress, inteligență emoțională adică abilitatea de a ști cum să te comporți în situații anume, proactivitate (abilitatea de a anticipa anumite probleme datorită experienței de viață și în muncă și de a le rezolva în avans), stabilitate, responsabilitate, abilități de mentor, dezinvoltură și siguranță de a acționa independent, abilitate de mediere a conflictelor, abilități de organizare și management al timpului.

4.    Dacă aveți anumite competențe solicitate la nivel mediu, în special cele IT, dar considerați că le puteți îmbunătăți rapid la nevoie, treceți-le în CV. Recrutorul va avea de ales între un tânăr cu competențe perfecte dar posibil nestatornic, cu risc mare de a pleca oricând la o ofertă mai bună și dvs, o persoană de vârstă medie, statornică, fidelă companiei pe termen lung dar care mai are de îmbunătățit anumite competențe. Faceți și dvs un calcul – ce costă mai mult? Să vă ofere dvs un training sau să angajeze un alt candidat în locul celui tânăr aflat în căutarea continuă a unui avans în carieră? Puteți evidenția subtil și diplomat acest aspect la interviu.

5.    Nu exagerați cu volumul de informație trecut în CV. Chiar dacă aveți multă experiență. Un CV de 10 pagini este fie enervant de citit prin volumul prea mare care necesită mult timp, fie intimidează și veți fi respins ca supracalificat. Oricum nu veți dovedi decât faptul că nu aveți capacitate de sinteză. Adaptați mereu CV-ul la post.

6.    Sunteți supracalificat pentru post? Cu mult? Atunci nu aplicați. Candidații evident supracalificați în general sunt respinși pentru ca la un moment dat fie se vor plictisi pe post, fie vor începe să demareze tot felul de proceduri de modificare, îmbunătățire sau vor avea tot felul de inițiative nedorite. Supracalificat dar nu foarte mult? Aplicați totuși și evitați să scrieți prea multe detalii despre experiența în plus – doar amintiți de ea, concentrându-vă pe anunț și cerințele postului.


Versiune video:


https://youtu.be/GqO8hZQh1X8

O zi cu bucurie,

Geo

............................................................................

Cursuri:

Domeniul resurselor umane pentru începători

https://www.udemy.com/course/domeniul-resurselor-umane-pentru-incepatori/?referralCode=4F2B0B2915F9052BA182


Curs resurse umane - Recrutarea și selecția de personal

https://www.udemy.com/course/recrutarea-si-selectia-de-personal/?referralCode=B0363CC8D5A4698683A7


Curs resurse umane - Măsurarea gradului de motivare a angajaților

https://www.udemy.com/course/masurarea-gradului-de-motivare-a-angajatilor/?referralCode=306C6C480147DF8C53AF


Curs resurse umane - Motivarea non-financiară a angajaților

https://www.udemy.com/course/motivarea-non-financiara-a-angajatilor/?referralCode=D4B743F65FC0ADFDBA41


Curs online - Atribuțiile unui manager de resurse umane

https://www.udemy.com/course/curs-online-atributiile-unui-manager-de-resurse-umane/?referralCode=8074095C32F3172D8C24


Abilități de lucru pe calculator pentru femei 50+ ani

https://www.udemy.com/course/abilitati-de-lucru-pe-calculator-pentru-femei-50-ani/?referralCode=8CCDB6D621D8FCC09B93