miercuri, 10 martie 2021

Cum să-i ceri șefului o mărire de salariu și poate să o și obții

 

Articol resurse umane - Cum să-i ceri șefului o mărire de salariu și poate să o și obții

Aceste informații vin de la un fost manager de resurse umane într-o multinațională IT care încă operează într-o țară low cost. Știți, acele țări în care merg marile companii, pentru a găsi angajați excepționali dispuși să lucreze aproape gratuit. Și totodată de la cineva care, după ce s-a plâns de rata mare a plecărilor din firmă, cauzată de salariile mici către managerul ei de resurse umane din străinătate, încercând să facă unele propuneri salariale, a primit următorul răspuns - „Lasă-i să plece. Alți angajați începători vor veni să îi înlocuiască pe cei care pleacă. Vor începe în cel mai de jos punct al grilei salariale și asta va însemna economii uriașe de costuri ”. Și toate acestea în contextul în care clienții care solicitau rata plecărilor primeau răspunsul „rata plecărilor se află în limitele industriei”.

Deci, revenind la creșterea salariului. Șansele de a o obține atunci când o solicitați pe parcursul anului sunt foarte mici. Bugetele salariale sunt pregătite la sfârșitul anului de către HR pe baza unui număr mare de indicatori economici și statistici. Propunerile departamentului de resurse umane sunt deja reduse puțin de către departamentul financiar, apoi din nou reduse la jumătate de către conducerea superioară, iar în final suma aprobată se împarte între un număr mare de angajați, cei mai mulți dintre ei performanți și totodată nemulțumiți de majorarea anuală.

Așadar, imaginați-vă că reprezentanții resurselor umane au încercat să discute bugetele cu conducerea superioară timp de aproximativ 3-4 luni sau cam așa și, în cele din urmă, a obținut mult mai puțin decât s-a propus. Toate sumele au fost împărțite între toată lumea la majorările de la începutul anului și după toate acestea veniți voi să cereți o majorare. Aveți șanse minime de reușită. Unii angajați le spun managerilor că au primit o ofertă mai bună de la un concurent și chiar și așa nu li se poate oferi mai mult, deoarece bugetele nu permit acest lucru.

Unele companii vă propun un plan de creștere a salariilor încă de la angajare, cum ar fi o primă majorare în 6 luni, apoi alta după un an. Alții îți oferă ceea ce ceri la început și apoi obținerea unei măriri este practic imposibilă.

Deci, încercând să fim optimiști, când să cereți totuși o mărire? Să nu renunțăm încă la idee. Evident, puteți încerca după câteva realizări extraordinare. După o evaluare personală, după un proiect mare reușit, doar voi vă știți realizările și puteți estima când e un moment bun de discutat cu șefii. Oricum, atunci când ați dovedit ceva concret în legătură cu job-ul dvs. Presupunând că șeful dvs are putere de decizie sau că poate avea vreo influență asupra unui alt șef cu putere de decizie.

O mulțime de salarii sunt majorate în ianuarie, din motive administrative după evaluarea anuală a tuturor angajaților. Puteți încerca într-un astfel de moment, când v-a fost făcută o evaluare importantă și ați dovedit că o meritați. Încercați să aflați când sunt aprobate bugetele anuale de salarizare de la resurse umane (de regulă în noiembrie-decembrie) și încercați să discutați cu managerul dvs. înainte de acest moment. Unii manageri sunt implicați în trimiterea de propuneri către HR și s-ar putea să fiți incluși pe listă. Acesta ar putea fi un moment bun, când mai mulți angajați primesc majorări. În timpul anului, când sunteți singurul care încearcă să obțină o creștere, șansele sunt mult mai mici, deoarece bugetele pot fi deja cheltuite.


Versiune video:


https://youtu.be/2AzatMI7CU8


O zi cu bucurie,

Geo 

............................................................................

Cursuri:

Domeniul resurselor umane pentru începători

https://www.udemy.com/course/domeniul-resurselor-umane-pentru-incepatori/?referralCode=4F2B0B2915F9052BA182


Curs resurse umane - Recrutarea și selecția de personal

https://www.udemy.com/course/recrutarea-si-selectia-de-personal/?referralCode=B0363CC8D5A4698683A7


Curs resurse umane - Măsurarea gradului de motivare a angajaților

https://www.udemy.com/course/masurarea-gradului-de-motivare-a-angajatilor/?referralCode=306C6C480147DF8C53AF


Curs resurse umane - Motivarea non-financiară a angajaților

https://www.udemy.com/course/motivarea-non-financiara-a-angajatilor/?referralCode=D4B743F65FC0ADFDBA41


Curs online - Atribuțiile unui manager de resurse umane

https://www.udemy.com/course/curs-online-atributiile-unui-manager-de-resurse-umane/?referralCode=8074095C32F3172D8C24


Abilități de lucru pe calculator pentru femei 50+ ani

https://www.udemy.com/course/abilitati-de-lucru-pe-calculator-pentru-femei-50-ani/?referralCode=8CCDB6D621D8FCC09B93