vineri, 26 martie 2021

Articol #resurseumane - Training-ul introductiv: ce ar trebui sa includa

 

Articol #resurseumane - Training-ul introductiv: ce ar trebui sa includa

Training-ul introductiv reprezintă acea sesiune de instruire prin intermediul căreia fiecare angajat nou are posibilitatea de a cunoaște compania, colegii, procesele de lucru, de a se integra în cadrul echipei și de a deveni productiv cât mai rapid posibil. Un training introductiv organizat corect îi dă angajatului siguranța la locul de muncă și îi acopera nevoia de securitate conform piramidei nevoilor lui Maslow. Așadar, pentru a avea un angajat motivat, faceți tot ce vă stă în putință pentru a-l integra rapid și eficient în companie.

Training-ul introductiv este de regula organizat și monitorizat de către departamentul de resurse umane care susține o parte din acesta și apoi de către alte persoane din cadrul companiei invitate de către resurse umane să adauge informație utilă. Vorbim aici de responsabilul de protecția muncii, de cel de la IT, de colegi ai angajatului sau de managerul acestuia.

Bun, teoria suna bine, dar ce trebuie să conțină concret acest training?

·         Prezentarea companiei, a serviciilor și a clienților în limita informațiilor confidențiale. Unele companii ofera angajaților periodic și rapoarte de activitate, rapoarte care se pot oferi și noilor angajați.

·         Prezentarea filialei în care va lucra angajatul – înființare, activitate, număr de angajați.

·         Turul sediului companiei cu prezentaea principalelor departamente, în special a celor cu care angajatul va colabora mai des.

·         Prezentarea colegilor din acele departamente în cadrul unei scurte discuții amicale pe durata turului companiei.

·         Prezentarea principalelor zone de interes în companie în funcție de poziția angajatului – birouri, bucatarie, baie, recepție, sala serverelor, etc.

·         Prezentarea principalelor documente de interes din domeniul resurselor umane: Regulamentul intern, Codul de etică, proceduri de care angajatul ar putea fi interesat, pe scurt cu oferirea locației unde se pot consulta pe larg la nevoie, diverse reguli generale de respectat în companieș

·         Prezentarea principalelor reguli în domeniul sănătății și securității în muncă

·         Prezentarea principalelor reguli în domeniul securității informatice, folosirea cardurilor de acces, accesul vizitatorilor în companie

·         Integrare în cadrul echipei realizată de către un coleg senior sau de către manager cu prezentarea locației de lucru, a colegilor, a regulilor de respectat în echipă, desemnarea unui mentor

În general training-ul introductiv durează minim o zi în funcție de complexitatea informațiilor cu care angajatul trebuie să se familiarizeze iar după finalizarea acestuia se demarează training-ul specific poziției pe care candidatul a fost angajat.

Cum procedăm pentru a asigura o bună integrare în companie a angajaților care încep însă contractul pe durata perioadei în care se lucrează preponderent online? Departamentul de resurse umane rămâne în continuare responsabil de buna organizare a acestuia.

Se vor organiza sesiuni intermitente de prezentari live a tuturor elementelor de mai sus. Intermitente pentru ca un training într-o sală de curs este mai puțin obositor față de câteva ore petrecute în fața calculatorului. Trebuie să îi acordam persoanei timp să se acomodeze. Putem intercala prezentarile cu sesiuni de studiu invidivual offline acasă pe materiale trimise.

Se vor invita în continuare la aceste sesiuni responsabilii numiți mai sus care vor explica angajatului online toate regulile. Dacaă angajatul va lucra din birou la un moment dat, i se va face și o prezentare a sediului companiei, cu fotografii, filmulețe sau după inspirația reprezentantului de resurse umane care o susține. Important este ca angajatului să nu i se arunce un folder de prezentari și materiale pe care să le citească singur ci să se încerce cât mai mult comunicarea directă cu acesta. Fețele colegilor trebuie să îi devină familiare chiar și în aceste condiții și trebuie să știe cui să se adreseze cu încredere atunci când are nevoie.

Ce să mai aveți în vedere ca reprezentanți ai departamentului de resurse umane? Să îi oferiți angajatului și o listă cu posibile întrebări pe care le-ar putea avea plus răspunsurile la acesea bineînțeles. O puteți întocmi împreună cu angajații deja-existenți întrebându-i ce probleme și nelămuriri au avut ei la angajare. Unii angajați se tem sau le este rușine să întrebe ori să deranjeze și acea listă ar putea face viața mai ușoară tuturor.

Nu uitatați de programul de mentorat, mereu util – desemnați un angajat mai vechi care pe o anumită perioadă să fie punctul de contact al angajatuui nou pentru orice problemă, preferabil cineva din echipa lui care să îi poată lămuri și întrebările legate de job. În cazul training-ului introductiv online, acesta trebuie să fie prezent obligatoriu la o întâlnire virtuala angajat-mentor-manager sau angajat-mentor-resurse umane-manager.

Cum procedăm în cazul în care angajatul trebuie să primească diverse obiecte sau documente în format fizic pentru a fi semnate iar el participa la training introductiv de acasă? Îi putem trimite documentele printr-un coleg sau prin curier urmand ca el să le returneze în același mod. Discutarea fiecarui document se face însă obligatoriu în cadrul sesiunii online – nu se dau angajatului documente fără a i se explica conținutul acestora – și acest aspect face parte din training-ul introductiv corect.


Versiune video:


https://youtu.be/YjY3SfrlJkc

O zi cu bucurie,

Geo 

............................................................................

Cursuri:

Domeniul resurselor umane pentru începători

https://www.udemy.com/course/domeniul-resurselor-umane-pentru-incepatori/?referralCode=4F2B0B2915F9052BA182


Curs resurse umane - Recrutarea și selecția de personal

https://www.udemy.com/course/recrutarea-si-selectia-de-personal/?referralCode=B0363CC8D5A4698683A7


Curs resurse umane - Măsurarea gradului de motivare a angajaților

https://www.udemy.com/course/masurarea-gradului-de-motivare-a-angajatilor/?referralCode=306C6C480147DF8C53AF


Curs resurse umane - Motivarea non-financiară a angajaților

https://www.udemy.com/course/motivarea-non-financiara-a-angajatilor/?referralCode=D4B743F65FC0ADFDBA41


Curs online - Atribuțiile unui manager de resurse umane

https://www.udemy.com/course/curs-online-atributiile-unui-manager-de-resurse-umane/?referralCode=8074095C32F3172D8C24


Abilități de lucru pe calculator pentru femei 50+ ani

https://www.udemy.com/course/abilitati-de-lucru-pe-calculator-pentru-femei-50-ani/?referralCode=8CCDB6D621D8FCC09B93