marți, 16 martie 2021

Articol #resurseumane - Micromanagementul - de ce este nociv

 

Articol #resurseumane - Micromanagementul - de ce este nociv

În primul rând, ce reprezintă acest termen? Se referă la tendința unui manager de a controla și monitoriza absolut toate procesele care au loc în departamentul său, în cele mai mici detalii, chiar și acele elemente mărunte care nu mai intră de mult în atribuțiile sale. Un manager care suferă de această “boală” simte nevoia permanentă de a interveni în atribuțiile și proiectele subordonaților, corectându-le și imbunătățind continuu munca făcută de aceștia sau organizându-le mereu activitatea în cele mai mici detalii.

De ce apare acest fenomen? Lipsa de încredere a managerului în propriile forțe îl face să dorească să controleze tot în jurul său. Nu arată atitudine superioară sau că este un bun profesionist ci din contra dovedește slăbiciune. Totul pornește de a teama de a nu scăpa lucrurile de sub control.

Care sunt efectele? Micromanagementul nu are decât efecte nocive. Pentru manager acesta duce la epuizare fizică și psihică (încearcă și nu reușește mereu să îndeplinească atribuțiile mai multor posturi simultan), la neglijarea propriilor activități, la ore suplimentare efectuate inutil și la stres. Pentru subordonați controlul permanent arată lipsă de încredere și duce la demotivare (angajatul nu se simte important, nu crede că are vreo valoare în companie), la scăderea productivității, uneori la renunțarea de a mai desfășura anumite activități, lăsându-le cu totul în grija managerului, daca acesta tot este doritor și disponibil să le îndeplinească. Angajații cu un astfel de manager ajung deseori fie să se plafoneze, să nu își mai dorească să primească atribuții noi sau să învețe lucruri noi, fie să plece din companie pentru că nu se simt apreciați sau se simt permanent urmăriți și criticați.

Cum depistăm micromanagementul? Prin discuții cu echipa, prin activarea unei proceduri de sugestii interne (anonime eventual) în cadrul departamentului, prin aplicarea unui sondaj periodic de evaluare a gradului de motivare a angajaților, sondaj în care aceștia să își poată evalua managerul anonim.

Cum se corectează? Micromanagementul apare de regulă la managerii cu puțină experiență, deseori depășiți psihic de atribuțiile pe care le primesc. Soluția – preluarea progresivă a atribuțiilor de manager în cazul unei persoane nou-promovate cumulat cu o serie de cursuri de management eficient al echipei și programe de mentorat care să îl ajute să capete încredere și să învețe de la un manager cu mai multă experiență. Delegarea atribuțiilor către echipă trebuie să se facă progresiv. Aceeași situație se aplică și în cazul luării deciziilor. Managerii trebuie să capate încredere că pot lăsa acest aspect în responsabilitatea membrilor echipei.  


Versiune video:


https://youtu.be/PIk2IZY03dI

O zi cu bucurie,

Geo

............................................................................

Cursuri:

Domeniul resurselor umane pentru începători

https://www.udemy.com/course/domeniul-resurselor-umane-pentru-incepatori/?referralCode=4F2B0B2915F9052BA182


Curs resurse umane - Recrutarea și selecția de personal

https://www.udemy.com/course/recrutarea-si-selectia-de-personal/?referralCode=B0363CC8D5A4698683A7


Curs resurse umane - Măsurarea gradului de motivare a angajaților

https://www.udemy.com/course/masurarea-gradului-de-motivare-a-angajatilor/?referralCode=306C6C480147DF8C53AF


Curs resurse umane - Motivarea non-financiară a angajaților

https://www.udemy.com/course/motivarea-non-financiara-a-angajatilor/?referralCode=D4B743F65FC0ADFDBA41


Curs online - Atribuțiile unui manager de resurse umane

https://www.udemy.com/course/curs-online-atributiile-unui-manager-de-resurse-umane/?referralCode=8074095C32F3172D8C24


Abilități de lucru pe calculator pentru femei 50+ ani

https://www.udemy.com/course/abilitati-de-lucru-pe-calculator-pentru-femei-50-ani/?referralCode=8CCDB6D621D8FCC09B93